pianospel.de (DE)pianospel.eu (GB)pianospel.be (BE)

Bösendorfer grand piano

Een fotoreportage van de renovatie

 

De Geschiedenis

Mijn Bösendorfer vleugel is gebouwd in 1953. De vorige eigenaar heeft de vleugel vanaf eind jaren zeventig niet meer onderhouden en bovendien heeft de vleugel een lange tijd in een serre gestaan. Dit is een zeer slechte plek voor een vleugel vanwege het directe zonlicht en de grote schommelingen in luchtvochtigheid en temperatuur. In oktober 2001 ben ik voor het eerst naar de vleugel gaan kijken en deze was dus compleet onbespeelbaar. De kast was vergeeld en de lak had op diverse plaatsen losgelaten. De vleugel was niet alleen geheel ontstemd maar er bleven ook veel toetsen hangen en soms gingen er vijf of zes toetsen omlaag wanneer je er een indrukte. Omdat echter de zangbodem en het gietijzeren frame nog geheel in orde waren heb ik besloten deze vleugel aan te schaffen en te laten renoveren.

De renovatie begon in januari 2002 en werd afgerond in juli 2002.

Het volgende is gedaan:

Al het houtwerk is schoongemaakt, geschuurd en geolied.
Het metalen frame is eruit gehaald, schoongemaakt en bronskleurig gespoten.
De zangbodem is schoongemaakt.
Er zit een complete set nieuwe snaren op.
Er zit een complete set nieuwe hamerkoppen op.
Het dempervilt is vervangen.
Het gehele mechaniek is weer lopend gemaakt.
Dit houdt onder andere in het vervangen van vilt, het controleren van draaipunten, het afregelen en nog veel meer.

 

De renovatie is uitgevoerd door Van Kerkwijk te Amstelveen


Bekijk de fotoreportage

Mijn Bosendörfer vleugel voor de renovatie.Het resultaat van direct zonlicht op hout. Het onbruikbare mechaniek van mijn Bosendorfer vleugel. De snaren en het frame zijn verwijderd. Het frame is gespoten. De nieuwe snaren.

De dempers. De nieuwe snaren zijn gemonteerd. Hamerkoppen voor de dikke snaren (de lage tonen). Het mechaniek wordt teruggeplaatst. Het hout blijkt Palissander te zijn. Mijn Bosendörfer vleugel na de renovatie.